Politika ’’kolačića’’

Sledeći uobičajenu praksu skoro svih profesionalnih stranica, www.inosbalkan.com koristi ’’kolačiće’’.

Pri otvaranju naslovne strane www.inosbalkan.com (u daljem tekstu: Stranica) pojavljuje se jasno prikazano obaveštenje o korišćenju ’’kolačića’’. Ukoliko odlučite da ostanete i nastavite da koristite Stranicu i/ili njene strane, time pristajete na pomenuto korišćenje ’’kolačića’’  bez bilo kakvih ograničenja ili uslova. U suprotnom treba da prestanete sa korišćenjem Stranice ili blokirate ’’kolačiće’’ u podešavanjima svog pregledača.

Šta su ’’kolačići’’ ?

’’Kolačići’’ su male tekstualne datoteke koje sadrže niz karaktera i koje se postavljaju na vaš kompjuter ili mobilni uređaj. One omogućavaju jedinstvenu identifikaciju vašeg pregledača ili uređaja. ’’Kolačići’’ se koriste za prepoznavanje posetilaca koji se vraćaju na Stranicu kako bi se iskustvo pregledanja unapredilo.

Čemu služe ’’ kolačići’’ ?

’’Kolačići’’  omogućavaju stranicama na internetu da prepoznaju da li je vaš kompjuter ili uređaj već korišćen za posećivanje. ’’Kolačići’’  takođe mogu da poboljšaju razumevanje načina na koji se stranica koristi, doprinesu efikasnoj navigaciji između strana, pomognu pri memorisanju vaših izbora i generalno unaprede vaše iskustvo pregledanja. ’’Kolačići ’’ mogu i da podstaknu prikazivanje reklama na internetu koje se u većoj meri odnose na vas i vaša interesovanja.

Kakvu vrstu ’’kolačića’’ ova Stranica koristi?

’’Kolačići’’  trećih lica

Ova Stranica koristi ’’kolačiće’’ koji potiču od pouzdanih trećih lica, a naročito:

  • Ova Stranica koristi Google Analytics, program za analizu koji predstavlja jedno od najrasprostranjenijih i najpouzdanijih rešenja na internetu. Google Analytics postavlja ’’ kolačiće ’’koji, na primer, prate koliko vremena provodite na stranici i stranama koje posećujete. Više informacija o Google Analytics kolačićima možete pronaći na zvaničnoj Google Analytics strani.

Napominjemo da mi nemamo kontrolu nad kolačićima trećih lica i preporučujemo da proverite njihove politike privatnosti.

Koliko vremena ’’kolačići’’ ostaju na mom uređaju?

Vreme tokom kog ’’kolačići ’’ ostaju na vašem kompjuteru ili mobilnom uređaju zavisi od toga da li su u pitanju „trajni“ ili „privremeni“  ’’kolačići’’. Privremeni  ’’ kolačići’’  ostaju na uređaju dok ne prestanete sa pregledanjem stranice. Trajni ’’kolačići ’’ ostaju na kompjuteru ili mobilnom uređaju dok im ne istekne rok ili dok se ne izbrišu.

Blokiranje ’’kolačića’’

Postavljanje ’’kolačića ’’ možete da sprečite u podešavanjima na pregledaču (pogledajte pomoćni deo pregledača da biste videli kako to da uradite). Imajte na umu da blokiranje ’’kolačića’’ utiče na funkcionalnost ove Stranice i dovodi do gubitka određenih funkcionalnosti i funkcija na ovoj Stranici. Zbog toga je preporučljivo da ne blokirate ’’kolačiće’’.